Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 18.4.2024
 Grattis Valdemar och Volmar
6.8.2004 / LF
Miljöstödsförbindelser och energivirke till budgetrian
Producenterna är oroade över medlen för det nationella inkomststödet medan ministerierna i stort sett är överens om att stödpengarna räcker. I alla fall var det nationella stödet inte en tvistefråga i onsdagens förhandlingar om budgeten mellan jord- och skogsbruksminister Juha Korkeaoja (c) och finansminister Antti Kalliomäki (soc.dem).
I själva momentet för det nationella inkomststödet föreslår jord- och skogsbruksministeriet knappt 609 miljoner. Den summan har finansministeriet välsignat i sitt budgetförslag. Jord- och skogsbruksministeriet anser att 14 miljoner som blir över från årets paket kan användas nästa år. Det här är orsaken till att jord- och skogsbruksministeriet i sina beräkningar utgår från knappt 623 miljoner i nationellt inkomststöd för 2005. Finansministeriet anser att 609 miljoner räcker men påpekar att 7 av de 14 miljoner som flyttas till nästa år blir oanvända också då.
En av de springande punkterna är jordbrukarnas nettomässiga nytta av LFA-stödets nationella tilläggsdel, som anses utgöra en del av det nationella stödet. Budgetmässigt finns pengarna där och inte i det egentliga LFA-stödet.
Som det såg ut i går på förmiddagen går frågan om två- eller femåriga miljöstödsförbindelser nästa år samt jord- och skogsbruksministeriets förslag om ett extra anslag för utdrivning och flisning av energivirke till regeringens budgetria om ett par veckor. En del andra frågor, såsom stödet till rådgivningen och till skogscentralerna, försöker man nå en lösning på före budgetrian.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab