Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 29.3.2024
 Grattis Jonas
6.8.2004 / LF
EU:s nettobetalare hotar med budgetblockad
EU:s sex största nettobetalarländer uppges hota kommissionen med en blockad av unionens långtidsbudget om de inte får gehör för sina krav på budgetlättnader. Länderna anser att budgeten för 2007-2013 medför en alldeles för kraftig utgiftsökning.
Kommissionen föreslår att utbetalningarna från EU-budgeten ska uppgå till i genomsnitt 1,14 procent av EU:s BNI (bruttonationalinkomst) under perioden 2007-2013. Enligt långtidsbudgeten betalar medlemsländerna tillsammans ungefär 120 miljarder euro till unionens gemensamma utgifter varje år. Detta motsvarar i genomsnitt 1,15 procent av unionsmedlemmarnas sammanlagda bruttonationalinkomst. I förslaget är taket satt till 1,24 procent. Redan i december påpekade Sverige, Frankrike, Tyskland, Storbritannien, Nederländerna och Österrike att de anser att det är för betungande. Länderna vill att utgifterna i princip ska frysas på dagens nivå.
De första förhandlingarna om långtidsbudgeten inleds i höst. Nederländernas finansminister och rådsordförande Gerrit Zalm ska då lägga fram konkreta förslag till budgetlättnader, som kommer att diskuteras av regeringscheferna under EU-toppmötet i december.
Enligt tidtabellen ska långtidsbudgeten klubbas av under Luxemburgs ordförandeskap
före mitten av år 2005.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab