Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 26.4.2024
 Grattis Teresia
6.8.2004 / LF
Skogsstöd på utlåtanderunda
Kustens skogscentral har sagt sitt om förslaget till förändrade stöd för ungskogsvård. Direktör Karen Wik-Portin på Kustens skogscentral berättar att direktionen gärna ser att plantskogsvården prioriteras. Det är helt i linje med förslaget till förändringar. Skogscentralen har dessutom önskemål om enklare bestämning av ungskogsobjekt.
En höjning av stödet med tio procentenheter är föreslaget.
Förslaget gynnar anskaffningen av energived. Kustens skogscentral tycker att det är bra, förutsatt att tillräckligt med pengar går att få loss. Enligt förslaget skulle stöd för tillvaratagande av energived utökas till att gälla också andra objekt än unga gallringar. I princip skulle alla objekt utom förnyelseavverkningar kunna fungera som energivedsleverantörer med statligt stöd.
- Visst, under förutsättning att mer pengar finns. Medel borde i så fall styras från handels- och industriministeriet för ändamålet. Dock inte så, att skogsägarna ska springa till flera luckor för att få stöd.
Wik-Portin påpekar att de så kallade Kemera-pengarna, alltså stödmedlen för hållbart skogsbruk, ska räcka till mycket. Skogsvården och uthålligheten i skogsbruket får inte bli lidande.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab