Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 29.3.2024
 Grattis Jonas
25.6.2004 / LF
Förslag om nytt miljöstödsprogram
Miljöstödets basdel skulle vara lika stort för alla gårdar oberoende av produktionsinriktning. En obligatorisk tilläggsåtgärd samt en frivillig tilläggsåtgärd, föreslår jord- och skogsbruksministeriets arbetsgrupp.
Den så kallade Muhos-arbetsgruppen lade fram sitt förslag till det nya miljöstödet förra fredagen. Meningen är att förslaget ska träda i kraft från och med nästa år, då innevarande miljöstödsperiod för det stora flertalet jordbrukare går ut, och gälla till år 2009.
- För över nittio procent av jordbrukarna som ingått miljöstödsförbindelse enligt gällande program går avtalsperioden ut i år, och det är aktuellt för dem att ingå en ny förbindelse nästa år, säger Holger Falck som representerat SLC i Muhos-gruppen. Det finns ett alternativ att nu gällande miljöstödsprogrammet förlängs så att det är i kraft till 2007, varefter Muhos-gruppens nya miljöstödsförslag kan tas i bruk i justerad form. Förklaringen är att EU inleder en ny finansieringsperiod 2007, och det är möjligt att EU-kommissionen under sommaren ger de enskilda medlemsländerna rätt att förlänga nuvarande miljöstödsprogram med två år.
- Regeringen torde anse det ändamålsenligt att inleda den nya miljöstödsperioden tillika med den nya finansieringsperioden om den möjligheten ges, säger Falck.
Arbetsgruppens förslag kommer under de närmaste veckorna att ytterligare preciseras innan den skickas till kommissionen.
- Meningen är att kommissionen, som ska godkänna miljöstödsförslaget, kan ta itu med frågan i augusti efter sin semesterpaus.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab