Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 25.4.2024
 Grattis Markus
25.6.2004 / LF
Överföringen av stödrättigheter strider mot grundlagen
Riksdagens jord- och skogsbruksutskott misstänker att EU:s regler som säger att stödrättigheterna överförs till arrendetagaren då arrendekontraktet tar slut är i strid med grundlagen. Frågan kom upp senaste torsdag då jord- och skogsbruksutskottet bjöd lantbruksjournalisterna på morgonkaffe.
- Det är ingen liten fråga om en förordning följer grundlagen eller inte. Det handlar om medborgarnas rättskydd, egendomsskydd, mänskliga rättigheter och jämbördighet mellan olika individer, påpekar jord- och skogsbruksutskottets ordförande Sirkka-Liisa Anttila (cent.).
Sirkka-Liisa Anttila konstaterar att ministerierna inte själva har tillräcklig sakkunskap om grundlagsfrågor för att göra en bedömning om förordningarna följer grundlagen eller inte. Enligt henne borde man därför skapa ett nytt system med förhandsgranskning av alla förordningar, som till exempel justitiekanslerns byrå skulle ansvara för.
Enligt de grönas riksdagsman Erkki Pulliainen är bakgrunden till EU:s regler om stödrättigheterna bland annat det brittiska systemet med arrendetagare, "landlords", som har mycket långa arrendekontrakt på all sin mark.
För att säkra ställningen för dessa ofta mycket stora arrendegårdar har EU alltså beslutit att stödrättigheterna följer med arrendetagaren då arrendekontraktet är slut, istället för att gå över till markägaren.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab