Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 tisdag 23.4.2024
 Grattis Georg och Göran
25.6.2004 / LF
Regler om kadaverlager på kommande
Det är möjligt att få investeringsstöd för kyllager för kadaver, men det är fortfarande oklart hur godkända lager ska se ut. Jord- och skogsbruksministeriet har tillsatt en arbetsgrupp för att reda ut frågan, arbetsgruppen har sitt andra möte i juli.
- I dag säger lagen ingenting om förvaringen av kadaver. Meningen är att arbetsgruppen ska komma upp med konkreta förslag om hur man ska handskas med djurkroppar som inte duger till slakt. Utgångspunkten är att minimera riskerna för spridning av djursjukdomar, säger Pirjo Kortesniemi, verksamhetsledare Föreningen för bekämpning av djursjukdomar ETT rf och medlem i arbetsgruppen.
I arbetsgruppen sitter även representanter från jord- och skogsbruksministeriet, företagen som tar hand om djurmaterialet, producentorganisationerna, miljöministeriet och veterinärmyndigheterna.
- Arbetsgruppen diskuterar bland annat om hur kadavren ska bevaras för att det ska gå att handskas med kropparna då de hämtas från gården. Även förutsättningarna att bränna kadaver tas upp till diskussion, men här måste man komma ihåg att det som får klartecken från veterinärsidan kanske strider mot miljöbestämmelserna.
I många europeiska länder, exempelvis Danmark och Nederländerna, har kadaverinsamlingen varit obligatorisk redan i några årtionden. Här är det vanligt med olika slag av kylanläggningar för kadaver, och ett flertal av modellerna saluförs nu också i Finland.
- I Finland är det de tre varma sommarmånaderna som utgör ett problem. Andra tider på året är vårt klimat oftast sådant att ingen särskild kylanläggning behövs.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab