Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 26.4.2024
 Grattis Teresia
25.6.2004 / LF
Agrarministrar prisade ekoprogram
EU:s agrarministrar förde på måndagen en lång diskussion om kommissionens färska handlingsprogram för det ekologiska jordbruket. Ministrarna ansåg att aktionsplanen är välkommen. Man underströk också den ekologiska sektorns betydelse som en del av jordbruksproduktionen.
Ministrarna diskuterade särskilt gengrödornas inverkan på det ekologiska jordbruket. Den föreslagna EU-ekomärkningen dryftades också. Kommissionen har föreslagit en enhetlig EU-logo för produktmärkningen för den inre marknaden. Planen ska under sommaren behandlas i olika arbetsgrupper och tas på nytt upp i ministerrådet på hösten.
Ministerrådet informerades också om den senaste utvecklingen inom kötthandeln mellan EU och Ryssland. Enligt kommissionen fortsätter förhandlingarna med Ryssland. Medlemsländernas delegationer betonade vikten av att nå en lösning för att undvika att handeln på nytt stoppas. Ministrarna ansåg att samtliga EU-länder bör inta en enhetlig position i förhållandet till Ryssland.
Ministerrådet diskuterade dessutom en rapport om systemet för identifiering av nötkreatur samt märkningen av nötkött. Man konstaterade att systemet i huvudsak har fungerat bra.
En majoritet av medlemsländerna motsatte sig emellertid tanken på EU-märkning i stället för nationell ursprungsmärkning. Länderna vill heller inte utvidga märkningen till att omfatta bearbetade produkter eller produkter som serveras inom restaurangsektorn.
Kommissionen redogjorde för ministrarna om läget i de pågående förhandlingarna med Mercosur och WTO. En majoritet av delegationerna ansåg att det får vara nog med eftergifter från kommissionens sida. Man ansåg att motparterna nu måste röra på sig för att ta sig an de reformer och anbud som EU har framställt.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab