Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 25.4.2024
 Grattis Markus
25.6.2004 / LF
Fällt virke får inte lämnas i skogen
Fällt virke ska plockas bort från skogen under juni månad. Det är skadligt för skogen om färsk trävara ligger i skogen över sommaren. Skadeinsekterna förökar sig i stock- och massavedhögar och sprider sig snabbt till den omgivande skogen. Förutom att insekterna bromsar upp trädens tillväxt kan de förorsaka träddöd. Skadorna kan undvikas när virket körs bort från skogen i tid.
Lagen om bekämpning av insekt- och svampskador i skog förpliktar trävaruägaren att se till att tallvirke som fällts efter ingången av september och före utgången av maj transporteras vidare från avverkningsplatsen eller avlägget i skogen samma sommar senast den första juli i Södra Finland och senast den 15 juli i Norra Finland. Med Norra Finland menas Uleåborg och Lappland.
För granvirke fällt under samma tidsperiod är motsvarande dagar den första augusti och den femtonde augusti. Ett alternativ till att köra bort virket från skogen är att virket barkas senast en månad före den sista dagen för att köra bort virket från skogen eller placeras, övertäcks eller åtgärdas på annat sätt så att skogsskadeinsekterna inte kan sprida sig från virket.
Skogscentralerna övervakar att lagen efterföljs i terrängen under månadsskiftet juni-juli enligt jord- och skogsbruksministeriets anvisningar. Eventuella försummelser leder till en anmärkning och en förpliktelse att vidta lagstadgade åtgärder. Myndigheterna kan förstärka sitt beslut genom att förelägga vite och hot om tvångsutförande, då åtgärderna utförs och kostnaderna drivs in från markägaren.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab