Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 19.4.2024
 Grattis Bernhard, Bernt
18.6.2004 / LF
LRF vill ha straffavgift på ägg från förbjudna hönsburar
Svenska producentförbundet LRF har fått nog av ägg från förbjudna burar. Nu vill förbundet införa en hög djurskyddsavgift och tvinga bort dessa ägg från marknaden. Skälet är att de billiga äggen annars slår ut producenter som investerat för en bättre djurmiljö.
LRF vill införa en djurskyddsavgift på upp till 2 kronor per kilo ägg för att tvinga bort de otillåtna äggen från marknaden. Avgiften ska gälla även importägg som producerats med i Sverige otillåtna metoder.
Den sista dispensen från Jordbruksverket för att producera ägg med den gamla, otillåtna burtypen gick ut i december 2003. Alltjämt produceras ungefär 15 procent av svenska ägg i förbjudna burar. Och många av dessa producenter är inställda på att driva produktionen vidare ända tills burtypen blir förbjuden i EU, det vill säga år 2012.
- Under tiden riskerar svenska äggproducenter som investerat i bättre djurmiljöer att slås ut. Det är helt oacceptabelt, säger LRF:s förbundsordförande Caroline Trapp i en kommentar till att LRF nu tänker ta upp förhandlingar om den nya straffavgiften med jordbruksministern.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab