Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 25.4.2024
 Grattis Markus
18.6.2004 / LF
EU beviljar kampanjstöd för lantbruksprodukter
Med 10,7 miljoner euro stöder EU-kommissionen reklam- och informationskampanjer som ska främja konsumtionen av lantbruksprodukter i medlemsländerna. EU-programmet omfattar 26 projekt i tolv EU-länder, däribland Finland.
EU betalar hälften av kostnaderna för respektive projekt. Medlemsländerna eller de berörda takorganisationerna måste skjuta till den andra hälften. Totalbeloppet stiger därmed till 21,5 miljoner euro. Elva av de utvalda programmen gäller information om de nya märkningsföreskrifterna för ägg. Det finländska stödet går till Finfood för ett tvåårigt äggprojekt.
Övriga program gäller frukt och grönsaker, ost och mjölkprodukter, blommor och gröna växter, kött samt ekologiskt odlade livsmedel och geografiska ursprungsbeteckningar.
EU:s årliga budget för kampanjstöd till agrarprodukter uppgår till 48,5 miljoner euro. Stöden beviljas i två omgångar per år. Den första omgången fördelas i början av juni och resten i slutet av året.
Målsättningen med stöden är att göra konsumenterna medvetna om lantbruksprodukternas kvalitet. Meningen är att visa hur produktion och livsmedelsförädling går till. Därmed vill EU höja allmänhetens förtroende för livsmedlen.
Organisationer får lämna in sina ansökningar till myndigheterna i de enskilda medlemsländerna två gånger per år, den 31 januari och den 31 juli. Medlemsländerna översänder en förteckning över sina prioriteringar. Det slutliga avgörandet fälls av kommissionen.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab