Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 20.4.2024
 Grattis Arla
18.6.2004 / LF
Lägre foderpris sannolikt i höst
En bra sojaskörd väntas och det förespådda lägre sojapriset ger nu hopp om billigare foder i Finland.
- Om trenden håller innebär det lägre sojapriset sänkta foderpriser på sensommaren, säger Ulf Jahnsson, direktör för marknadsföringen på Finska Foder.
Även Foderraisios marknadsföringschef Bengt-Erik Rosin ser det som sannolikt att en god ny sojaskörd sänker foderpriserna på hösten.
- På kort sikt påverkas foderpriset inte av ett lägre sojapris, men en enhetlig stabilare nedgång påverkar på sikt.
Förra höstens och vinterns kraftiga prisstegringar på soja var en följd av att den sydamerikanska skörden förra året blev sämre än väntat på grund av torka i södra Brasilien. Även en oväntat stark efterfrågan på soja från Kina gjorde att sojapriset sköt i höjden.
Det höga sojapriset har fått världens bönder att denna säsong så mera soja, exempelvis den amerikanska sojaskörden förväntas stiga med 23 procent jämfört med förra året tack vare en större sojaareal. Hur årets sojaskörd till slut blir beror på vädret. Om vädret är gynnsamt kommer de nu tomma amerikanska lagren att fyllas till normal nivå. Om skörden blir sämre än väntat i USA kan det nu sjunkande sojapriset snabbt stiga på nytt, särskilt som den sydamerikanska sojaskörden inte väntas slå rekord i år.
Ulf Jahnsson påminner att även andra råvarupriser än sojapriset inverkar på foderpriserna.
- Just nu är priserna på aminosyror och spannmål ganska stabila och på normal nivå. Spannmål köper vi på daglig basis, inte långt på förhand som soja, och därmed påverkas sensommarens foderpris av det spannmålspris som gäller då.
Bengt-Erik Rosin tar även upp fraktkostnaderna, som stigit globalt i vinter, samt dollarkursen som faktorer som inverkar på det finländska foderpriset. Förhållandet mellan USA-dollarn och euron i dag är i dag rätt stabilt, men om det sker större ändringar i valutakurserna kommer även det att inverka på sojapriset.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab