Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 29.3.2024
 Grattis Jonas
16.6.2004 10:44:33 / Agrolink
Kraven på införsel av sällskapsdjur ändras 3.7.2004

Kraven när det gäller införsel av sällskapsdjur förenhetligas 3.7.2004 i hela Europeiska unionen. Samtidigt inför EU-länderna ett pass för sällskapsdjur. För att underlätta övergången till de nya kraven har kommissionen fattat ett beslut om att djur kan transporteras enligt de nuvarande kraven fram till 1.10.2004.

Enligt de nya införselkraven skall hundar, katter och frettar som följer med en resenär från EU-området till Finland vara id-märkta och vaccinerade mot rabies. Varje djur skall ha ett eget pass för sällskapsdjur. Hundar och katter skall dessutom vara medicinerade mot bandmask som orsakar echinococcos.

Hundar, katter och frettar som följer med en person från ett land utanför EU till Finland skall vara id-märkta och vaccinerade mot rabies. När det gäller hundar och katter krävs även bandmaskmedicinering. Dessutom skall rabiesantikroppar fastställas hos djuret före importen. Ett blodprov för undersökningen skall tas minst 30 dagar efter rabiesvaccineringen, men dock 3 månader före införseln. Antikropparna skall fastställas i ett av EU godkänt laboratorium. Vid införseln iakttas villkoren för kommersiell import, om ett djur anländer utan medföljande resenär.

Rabiesantikroppar skall fastställas även för alla finländska hundar, katter och frettar som förs till Ryssland, även om det bara gäller ett kort besök. För dessa djur bör undersökningen utföras före utförseln. Då behöver man inte efter blodprovet vänta tre månader innan djuret kan återföras till Finland. Fastställande av rabiesantikroppar krävs inte för djur som införs från vissa rabiesfria länder eller länder där risken för rabies är liten. Sådana länder är t.ex. Norge, Island, Schweiz, Kanada och USA.

Passet för sällskapsdjur är obligatoriskt för de hundar, katter och frettar som reser mellan EU-länderna. Det rekommenderas även för djur som besöker länder utanför EU. Passet för sällskapsdjur är ett bevis på att djuret uppfyller införselkraven beträffande hälsan. Modellen för passet för sällskapsdjur är gemensam för hela EU-området. I Finland kan man köpa pass för sällskapsdjur av veterinärerna.

Närmare information lämnas av:
veterinärinspektör Tiia Tuupanen, jord- och skogsbruksministeriet, tfn (09) 160 52787

byråsekreterare Aune Kahelin, jord- och skogsbruksministeriet, tfn (09) 160 53387


Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab