Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 25.4.2024
 Grattis Markus
11.6.2004 / LF
Omöjligt förutsäga om undantaget för ekofoder förlängs
EU:s undantag för kravet på 100 procent ekologiskt producerat foder för ekologiska djurproducenter går ut den 24 augusti 2005. Det är möjligt att undantaget förlängs, men frågan har inte ännu diskuterats i Bryssel.
- Däremot lönar det sig att planera produktionen utgående från att undantaget upphör, påpekar Berit Korpilo på jord- och skogsbruksministeriet.
Lagstiftningsfrågorna inom det ekologiska området har stått stilla under våren. Det beror främst på att EU-kommissionens ständiga kommitté för ekologisk produktion arbetat mycket med att lägga upp en handlingsplan för ekologiskt jordbruk. Eftersom kommissionens resurser inte räcker till för bägge har istället lagstiftningsfrågorna fått vänta.
Det finns vissa praktiska svårigheter med att förverkliga kravet på ett 100 procentigt ekologiskt producerat foder. Är det då inte realistiskt att vänta sig ett förlängt uppskov?
- Det vågar jag inte med säkerhet uttala mig om. Det finns starka krafter både för och emot. Finland är inte ensamt om att ha problem i denna fråga. Men det lönar sig att planera produktionen utgående från att undantaget upphör, upprepar Korpilo.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab