Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 25.4.2024
 Grattis Markus
11.6.2004 / LF
Tillandningar får klarare regler
Riksdagen godkände nyligen några ändringar i fastighetsregisterlagen och fastighetsbildningslagen. Avsikten med ändringarna är framför allt att få ett klarare regelverk kring samfällda områden, i synnerhet vattenområden och samfällda tillandningar. En tillandning är ett markområde som har uppstått på ett tidigare vattenområde, till exempel genom en landhöjning.
Enligt den nya lagen ska ett samfällt vattenområde och en tillandning som bildats där kunna behandlas som en äganderätts- och registerenhet, ifall vattenområdet och tillandningen har samma delägare. Den enhet som bildas kan då inte längre avskiljas så att en andel ges bara i vattenområdet eller i tillandningen.
Ändringarna ska också göra det lättare att slå ihop samfällda områden till en registerenhet genom avtal mellan delägarlagen.
Rårna mellan de nuvarande vattenområdena och tillandningarna hålls kvar så som de är när lagändringarna träder i kraft den första juli i år. Det betyder att uppkomsten av en ny tillandning inte inverkar på äganderätts- och registerenhetens rå till exempel genom överlåtelser av andelar. Det här skulle hindra nya oklarheter i fastighetsindelningen.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab