Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 25.4.2024
 Grattis Markus
11.6.2004 / LF
Ryskt köttstopp upphävdes tillsvidare
EU:s köttexport till Ryssland kunde senaste veckoslut återupptas sedan den ryska regeringen gått med på att förlänga fristen för de nuvarande exportcertifikaten. Ryssland kräver ett enhetligt exportcertifikat för hela EU och gav eftertryck åt sitt krav genom att tillfälligt stoppa köttimporten.
Ryssland kräver sedan slutet av senaste år att EU inför ett enhetligt veterinärintyg för importen av kött från samtliga medlemsländer. Kraven motiveras med att papperskriget överlastar de ryska gränsmyndigheterna. Vart och ett av de 25 EU-länderna har nu ett eget certifikat.
Rysslands åtgärder att stoppa importen av europeiskt kött föranledde skarp kritik i Bryssel. EU-kommissionens talesman Reijo Kemppainen sade att det inte finns några som helst juridiska grunder för ett avbrott i handeln.
I Bryssel förundrade man sig över att den potentiella WTO-medlemmen Ryssland tar till åtgärder som är såväl ogrundade som onödiga. På måndagen meddelade lantbruksminister Alexej Gordejev emellertid att hans regering är beredd att förlänga fristen till oktober.
Enligt Gordejevs tolkning behöver EU en viss övergångstid för att införa de enhetliga certifikaten. Ryssland kräver emellertid att denna övergångstid blir kort. Båda sidorna ska nu försöka förhandla fram en lösning före september.
Kommissionen konstaterar att det inte finns juridiska möjligheter att utfärda centrala veterinärcertifikat i Bryssel. Det är en fråga som medlemsstaterna är ansvariga för.
Enligt den tyska köttbranschens centralorganisation i Bonn bör det inte vara omöjligt att nå en överenskommelse före den utsatta tidsfristen. Det viktigaste torde vara att ge de europeiska certifikaten en enhetlig utformning. Själva bestämmelserna behöver inte nödvändigtvis ändras.
I kommissionskretsar misstänker man att den ryska aktionen sker på politiska grunder. I Ryssland betraktar man EU-25 som ett massivt hot mot landets livsmedelsmarknad. Ryssarna fruktar att det statligt stödda jordbruket i EU ska köra över landets egna produktion.
Genom att selektivt höja importtullar och införa importkvoter försöker man skydda den egna produktionen så gott det går.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab