Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 28.3.2024
 Grattis Sune
11.6.2004 / LF
Hönserier i Östeuropa vill exportera billiga ägg
I de gamla delarna av EU stagnerar äggproduktionen, men i öst rustar hönsfarmerna upp. Man siktar på att massexportera billiga ägg till väst, där restriktiva djurskyddsbestämmelser i bland annat Tyskland fördyrar äggproduktionen.
Den tyska marknadscentralen ZMP ser tecken på att äggproduktionen i öst snabbt anpassar sig till gällande EU-bestämmelser och kommersialiseras. Den tyska marknaden lockar särskilt mycket, eftersom Tyskland kommer att förbjuda hönsburarna redan år 2006. Det höjer kostnaderna för de inhemska producenterna.
Här vädrar de östeuropeiska producenterna goda marknadschanser för billiga ägg. Stora hönsfarmer kan producera billigt eftersom Bryssel tillåter hönshållning i konventionella burar ända fram till år 2011.
De senaste två åren har äggproduktionen gått bakåt i EU-15. Enligt statistik från ZMP producerade de gamla EU-länderna 5,5 miljoner ton ägg år 2003, en minskning med 2,7 procent på ett år. I Spanien ökade äggproduktionen, medan fågelinfluensan decimerade bestånden i Nederländerna och Belgien.
I Tyskland minskade äggproduktionen med hela 5,7 procent. Orsaken är hönsfarmarna förbereder sig för de skärpta bestämmelserna år 2006 och börjar köra ner sin produktion.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab