Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 20.4.2024
 Grattis Arla
11.6.2004 / LF
Hårda stödförhandlingar i Norge
I Norge förhandlar staten och jordbrukarna fortfarande om priser och inkomster. Årets förhandlingar har varit mycket hårda, eftersom kraven på en liberalisering och avreglering av jordbruket blir allt enträgnare från EU och WTO. Kraven gäller främst avskaffandet av sådana stöd som förvränger marknadspriserna, speciellt exportstöd.
Budgetramen för årets förhandlingar har varit en sänkning av statsstödet med 170 miljoner norska kronor (ca 20 miljoner euro). Matpriserna ökas med 40 miljoner kronor, budgetöverföringen ska minskas med 410 miljoner kronor. Resten, ca 200 miljoner kronor , ska finansieras med s.k. engångsmedel.
Matpriserna är alltid en central fråga i förhandlingarna, eftersom de bestämmer hur mycket jordbruksproducenterna får betalt för sina varor. I år höjdes priserna minimalt, höjningen innebär egentligen inget för genomsnittskonsumenten. Tack vare denna ökning bevaras förutsättningarna att utveckla och bedriva jordbruk i hela landet, meddelar Norges Bondelag.
Anpassningen av Norges jordbruk till WTO:s regler är en stor utmaning. Det norska jordbrukets självförsörjningsgrad är ganska låg - ungefär 50 procent - och drygt 2 procent av statsbudgeten går till jordbrukspolitiken (motsvarande 1,3 miljarder euro).
För att kunna dra ner på stöden måste jordbruksproducenterna bli klart färre. Producenterna är för närvarande 61.000 till antalet, men med en beräknad minskning på 5 procent årligen. Norska staten föreslog vid förhandlingarna ett mycket snabbt tempo för nedläggningen av små och mellanstora mjölkbruk, vilket jordbrukarna snabbt förkastade.
Årets förhandlingar innebär en stor satsning på miljövård. Detta beror på att sammanlagt tre miljarder kronor (ca 350 miljoner euro) överförs från produktionsbegränsande stöd till miljöstöd, för att uppfylla WTO:s kriterier på tillåtna stöd.
Stöd för miljövård räknas till den gröna kategorin, som inte påverkar handeln, medan blå och gula stödformer, t.ex. inhemska subsidier, skall reduceras.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab