Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 20.4.2024
 Grattis Arla
11.6.2004 11:12:21 / Agrolink
Statsrådet:s principbeslut om huvudlinjerna för reformen av EU:s jordbrukspolitik i Finland

Statsrådet fattade den 10 juni principbeslut om huvudlinjerna för reformen av den gemensamma jordbrukspolitiken i Finland. Principbeslutet följer resultaten från förhandlingarna mellan staten och producentorganisationerna som uppnåddes 26 maj.

Utgående från principbeslutet följer gårdsstödssystemet i Finland från och med år 2006 den så kallade kombinationsmodellen och utgår från de nuvarande stödområdena för åkerväxter, det vill säga A, B-C1 och C2-C4.

I kombinationsmodellen utgörs odlarens stödrätt av en regional konstant stöddel och en eventuell tilläggsdel som bestäms per gård. Storleken på den konstanta delen fastställs utgående från regionens produktions- och stödstruktur. Från och med år 2006 betalas cirka 85 procent av EU:s direkta stöd, det vill säga CAP-stöden, som konstant stöddel.

I kombinationsmodellens gårdsbestämda tilläggsdel ingår 70 procent av mjölkbidraget enligt respektive gårds referenskvantitet per 31.3.2006. Detta motsvarar ungefär hälften av EU-stödet för mjölk år 2006. Av tjur- och oxbidragen inkluderas 25 procent i tilläggsdelen och den bestäms huvudsakligen utgående från produktionsvolymerna under referensperioden 2000-2002. De gårdsbestämda tilläggsdelarna är under de första åren på samma nivå som den ovan nämnda, men minskar därefter gradvis. Efter övergångsskedet faller tilläggsdelarna bort och ett regionalt konstant stöd fastställs varvid värdet på alla stödrätter är lika stort inom respektive område. Tilläggsdelarna utgör i det första skedet cirka 9 procent av CAP-stöden. Torkningsersättningen för åkerväxter tas med i kombinationsmodellens grunddel.

Av stöden för nötköttsproduktion kan cirka 30,5 miljoner euro även i fortsättningen betalas produktionsbundet i form av stöd som liknar det nuvarande tjurbidraget och bidraget för dikor. Av stödet för stärkelsepotatis är 60 procent bundet till produktionen.

Vid sidan av genomförandet av gårdsstödsmodellen bereder man under år 2004 en ändring i det horisontella landsbygdsprogrammet gällande jordbrukets delfinansierade miljöstöd. Samtidigt bereder man en förhöjning av kompensationsbidraget (LFA) genom att införa en nationell tilläggsdel från och med år 2005. Statsrådet fattar beslut om dessa förändringar senare. Det delfinansierade kompensationsbidraget fortsätter i sin nuvarande form.


Närmare information lämnas av:
ministerns specialmedarbetare Jari Heiniluoma, tfn 040 740 6003 /
överinspektör Esa Hiiva, jord- och skogsbruksministeriet, tfn (09) 1605 2657


Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab