Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 tisdag 16.4.2024
 Grattis Patrik och Patricia
4.6.2004 / LF
Förhöjda LFA-stödet till kommissionen på tisdag
Efter att ramarna för tillämpningen av CAP-modellen nu fastslagits av förhandlingsparterna, så fortsätter beredningsgruppen att arbeta med hur den konkreta tillämpningen skall se ut.
Mest brådskande är arbetet med att få klart ett förslag för hur tilläggsdelen till LFA-stödet som tas i bruk år 2005 skall tillämpas i praktiken. Beredningsgruppen har haft ett möte för att bereda ärendet redan denna vecka och lantbruksförhandlarna kommer att behandla frågan vid ett möte nästa tisdag. Meningen är att Finland redan samma dag, det vill säga nästa tisdag, skall lägga fram sitt förslag till kommissionen.
En annan fråga som beredningsgruppen kommer att arbeta vidare på är hur fastställandet av stödrättigheterna och handeln med stödrättigheter skall gå till.
- Vi borde så snart som möjligt få ut några allmänna riktlinjer till odlarna om hur stödrättigheterna skall hanteras, berättar SLC:s verksamhetsledare Tage Ginström som är medlem i beredningsgruppen.
Enligt Ginström är det viktigast att i första hand få ut information till arrendegivare och arrendetagare om hur stödrättigheterna berör arrendemarker. I dagens läge är redan omkring 40 procent av åkerarealen arrendejord.
En tredje fråga som beredningsgruppen kommer att börja arbeta med är att utreda hur stödreformen påverkar olika gårdar och produktionsinriktningar i den stora gruppen "övriga gårdar", det vill säga icke renodlade husdjurs- och växtodlingsgårdar.
Enligt de kalkyler som förhandlarna haft till sitt förfogande är det gruppen "övriga gårdar" som kommer att bli de stora vinnarna på reformen. Gemensamt för dessa gårdar är att de har areal som tidigare inte fått CAP-stöd, men som genom reformen nu kommer att få stödet.
- I beredningsgruppen kommer vi att arbeta vidare för att försöka få bättre likvärdighet mellan de gårdar som genom reformen får ett kraftigt höjt CAP-stöd och övriga gårdar, berättar Ginström.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab