Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 27.4.2024
 Grattis Engelbrekt
4.6.2004 / LF
Finsk fårras på export till Australien
Gerry och Maureen Shepherd från Australien reste senaste vecka runt i Finland och besökte fårgårdar. Målet är att hitta bra baggar av den finska lantrasen för att småningom få i gång en organiserad export av sperma för inseminering till Australien. Shepherds har nämligen goda erfarenheter av vår lantras och de korsningar som paret åstadkommit tillsammans med australienska raser som t.ex. Merino och Rommey.
- Finska rasen har goda gener som vi är intresserade av. Rasen har hög fertilitet och lamningarna lyckas som regel bra. Ullen är bra och köttet magert med låg fetthalt. Vi ser en god marknad för finsk ull, men vi bör få upp ullmängderna. Finska rasen ger 3-4 kilo, våra egna raser 6-8 kilo. Korsningen mellan finska får och Merino ger också bra kött, säger Gerry Shepherd.
- Tackor av finska raser är goda mödrar, Merino är det inte. Finska rasen föder två, tre lamm per gång, medan medeltalet för Merino ligger under ett lamm.
Någon stor business kommer spermaexporten inte att bli för de finländska fårfarmarna, i varje fall inte i första skedet.
- Vi räknar med att finska rasen på det här sättet får större uppmärksamhet och uppskattning och det kan på sikt ge fårägarna inkomster. Men vi måste få dels spermahanteringen, dels ullkedjan att fungera här hemma, säger Marja-Leena Puntila, forskare i fårnäring vid lantbrukets forskningscentral i Jockis.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab