Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 onsdag 17.4.2024
 Grattis Otto
4.6.2004 / LF
EU vill reformera landsbygdspolitiken
EU-kommissionen ska inom kort lägga fram ett förslag till en översyn av utvecklingspolitiken för utflyttningshotade landsbygdsområden. Man vill bland annat skapa arbetsplatser genom att satsa mer på miljövårdande åtgärder.
Cirka 80 procent av EU:s areal består av landsbygd. Lantbruk är fortfarande den viktigaste näringen i de flesta landsbygdsområden. Men kommissionen anser att den nuvarande utvecklingspolitiken för landsbygdsområden måste anpassas till den förändrade situationen i EU-25.
Kommissionen vill lägga fram ett förslag till en anpassad landsbygdspolitik i juli. Avsikten är att ge lantbruket nya miljöuppgifter och förhindra utflyttningen av unga människor från regionerna, skriver Reuters.
Kommissionen filar fortfarande på detaljerna. Kritiker hänvisar till att liknande program mest har resulterat i krångel och byråkrati. Kommissionen uppges därför överväga att låta en del av de föreslagna stödåtgärderna bli frivilliga. Man har ännu inte beslutit sig för om lantbrukets miljöåtgärder ska bli obligatoriska.
En tjänsteman från kommissionen uppger enligt Reuters att kommissionen framför allt vill förenkla den nuvarande politiken, samtidigt som åtgärderna ska bli effektivare. Målet är en landsbygdspolitik som starkare än förr inriktas på miljöåtgärder.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab