Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 29.3.2024
 Grattis Jonas
4.6.2004 / LF
Spanskt bedrägeri i äggexporten
Spanska industriägg har dykt upp på konsumentmarknaden i Italien. Det handlar om ett avsiktligt försök till bedrägeri som kan leda till att också ägg avsedda för industrin måste stämplas.
I EU:s förvaltningskommitté för ägg och fågelkött upptogs den 19 maj frågan om stämpling av B-klassens hönsägg, det vill säga ägg som endast är lämpliga för industriellt bruk, på begäran av Italien.
B-klassens ägg som exporteras för omedelbart industriellt bruk utomlands stämplas inte, vilket möjliggör att äggen säljs som A-klassens ägg till konsumenter istället. I Italien har ett sådant fall uppdagats.
- Tusentals kilo av B-klassens hönsägg från Spanien hann ut på den italienska marknaden till följd av avsiktligt bedrägeri innan brottet avslöjades, bekräftar Vesa Kiskola, överinspektör vid jord- och skogsbruksministeriet.
- Jag vet inte om det var fråga om ett privat företag, detaljerna kring fallet diskuterades inte på mötet, säger Kiskola.
En eventuell märkning av B-klassens ägg skulle betyda ökade kostnader för äggindustrin, och kommissionen uppmanade länderna att mer ingående analysera frågan på hemmaplan och därefter återkomma med synpunkter.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab