Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 tisdag 23.4.2024
 Grattis Georg och Göran
4.6.2004 / LF
EU och Mercosur vill ha avtal i oktober
EU och det sydamerikanska handelsblocket Mercosur har realistiska chanser att nå ett frihandelsavtal fram till oktober. Det anser EU:s handelskommissionär Pascal Lamy efter senaste veckas toppmöte mellan EU och de latinamerikanska länderna i Guadalajara, Mexiko.
Båda parterna har lagt fram nya anbud som ska diskuteras under de närmaste veckorna. Under toppmötet i Guadalajara var EU-handelskomissionär Pascal Lamy och de fyra ländernas handelsministrar eniga om att ett avtal måste bli klart före oktober.
Parterna utväxlade nyligen nya förhandlingsanbud som nu ska manglas på båda sidor. Enligt den brasilianska regeringen har Brasilien, Argentina, Uruguay och Paraguay en enastående chans att sluta ett ambitionsrikt avtal med EU. Tillfället får inte förpassas, anser Mercosur-länderna.
EU:s agrarkommissionär Franz Fischler betonar att det europeiska anbudet är det bredaste man kan tänka sig. Vad den agrara sektorn beträffar uppges de sydamerikanska regeringarna ännu vara något skeptiska. Den argentinske lantbruksministern Miguel Campos betecknar EU:s anbud som en grundposition som ännu bör förbättras.
De europeiska producentorganisationerna har varnat EU-kommissionen för att gå för långt i sina eftergifter. Enligt Frankrikes president Jacques Chirac måste EU:s förhandlingsbud stramas åt på vissa punkter för att falla fransmännen i smaken.
Frihandelsavtalet mellan EU och Mercosur ska öppna de sydamerikanska gränserna för europeiska tjänsteföretag. I gengäld ökas det europeiska marknadstillträdet för lantbruksprodukter från Sydamerika. Nästa samtal om frihandelsavtalet förs den 7 juni i Buenos Aires.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab