Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 2.5.2024
 Grattis Vivian, Vivi
28.5.2004 / LF
CAP-modellen godkändes av SLC efter omröstning
Efter segslitna förhandlingar natten mellan tisdag och onsdag nådde staten och producentorganisationernas förhandlare en uppgörelse om vilken stödmodell som skall tillämpas för CAP-stödet. Stödmodellen är en kombinationsmodell som huvudsakligen baserar sig på ett regionalt enhetligt stöd.
Inom SLC togs förhandlingsresultatet emot med blandade känslor. I Österbotten var man missnöjd, medan man i söder kunde acceptera uppgörelsen med det löfte om kompensation som hörde till.
- Resultatet är inte tillfredsställande, säger ÖSP-ordförande Nils-Anders Granvik.
Bakgrunden till missnöjet ligger i att C-området inom flera produktionsinriktningar verkar förlora en del stöd enligt de stödkalkyler som förhandlarna har haft till sitt förfogande.
SLC:s styrelse godkände förhandlingsresultatet efter omröstning. Representanterna för de sydliga förbunden ställde sig bakom förhandlingsresultatet, medan de österbottniska representanterna var emot.
- Styrelsen var enig om att förhandlingsresultatet inte är rättvist då man ser till stödutvecklingen inom de olika regionerna och mellan enskilda produktionsinriktningar, säger SLC:s styrelsordförande Holger Falck.
Tilltron på det löfte som fanns i avtalet om att kompensera de som lider förluster i samband med CAP-reformen via andra stödformer var det som delade styrelsen.
Holger Falck påpekar att förhandlingarna ännu inte är klara utan att det nu blir att ta itu med själva förverkligandet.
- Vi har nu fattat ett rambeslut. I fortsättningen går vi in på detaljerna och då måste SLC ha en aktiv bevakning för att se till att löftena följs.
Statsrådet skall också säga sitt om stödmodellen. Statsrådet väntas fatta ett principbeslut om frågan nästa vecka.
Finland kommer under denna sommar endast att meddela kommissionen om vilket år gårdsstödet tas i bruk. Detaljerna om stödmodellen måste kommissionen veta senast sommaren 2005.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab