Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
28.5.2004 / LF
Producentprotester mot förslaget om skatt på andelskapitalets ränta
Mest protester i producentkretsar har beskattningen av ränta på andelskapital i det förslag till reformering av företags- och kapitalbeskattningen, som regeringen förra veckan beslöt att överlåta till riksdagen, väckt. Regeringen föreslår i sitt reformpaket att ränta på andelskapital, som överstiger 1.500 euro per år blir skattepliktig.
Regeringen har räknat ut att cirka 900.000 medlemmar i andelslag slipper betala skatt på avkastningen för sitt andelskapital genom den här åtgärden. Totalt finns det cirka 915.000 medlemmar och resten kommer alltså att betala denna skatt i fortsättningen.
Det som många är missnöjda med är att skattegränsen för dividender från företag, som inte är börsnoterade, samtidigt sätts vid 90.000 euro inom 9 procents avkastning i regeringens reformpaket.
Om en medborgare investerar i andelskapital, kommer alltså gränsen för den skattefria avkastningen att gå vid 1.500 euro. Om samma medborgare i stället satsar på ett företag som inte är noterat på börsen är samma gräns 90.000 euro inom gränsen för en avkastning på nio procent av företagets nettotillgångar.
- Andelslagsmedlemmarna har inte heller hittills behövt betala skatt på avkastningen av sina andelar, säger verkställande direktören för Pellervosällskapet Veikko Hämäläinen. Faktum är alltså att en del av avkastningen nu blir skattepliktig.
Den stora andelen på 900.000 medlemmar som kommer utanför skatteplikten gäller enligt Veikko Hämäläinen närmast medlemmar i konsumentandelslag och andelsbanker. Däremot försämras situationen för både producenter och medlemmar i de så kallade nya andelslagen, till exempel arbetsandelslag som uppstod under 90-talet.
Veikko Hämäläinen påminner om att situationen förvärras av att många andelslagsmedlemmar är medlemmar i flera andelslag eftersom gränsen på 1.500 euro sätts per mottagare. En del köttproducenter som är medlemmar i ett slakteriandelslag eller mjölkproducenter som hör till ett mejeriandelslag och samtidigt är medlemmar i Metsälitto riskerar således att komma över gränsen på 1.500 euro.
Inom Metsäliitto har man räknat ut att cirka 6.000 medlemmar med frivilliga tilläggsinsatser drabbas av den nya regeln om den genomförs.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab