Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 2.5.2024
 Grattis Vivian, Vivi
28.5.2004 / LF
Skogsbolag misstänks för att ha skapat en råvirkeskartell
Metsäliitto Osuuskunta, UPM-Kymmene och Stora Enso misstänks sinsemellan ha kommit överens om att pressa priset på råvirke och flis. På tisdagen inledde konkurrensverket utan förvarning inspektionerna i Metsäliitto Osuuskuntas och Stora Ensos lokaliteter runt om i landet. Inspektionerna baserar sig på uppgifter som UPM-Kymmene frivilligt gett konkurrensverket.
Enligt konkurrensverket har skogsbolagen sannolikt bland annat utbytt konfidentiell information om råvirkespriser samt diskuterat tillvägagångssätt för att dämpa den mellan företagen rådande priskonkurrensen på råvirkesmarknaden.
Konkurrensverkets överdirektör Matti Purasjoki vill inte uppskatta hur stora summor den misstänkta kartellbildningen kan ha resulterat i, inte heller hur länge fifflet kan ha pågått.
- Trots att vi fått materialet snabbt handlar det om enorma mängder information, så det kommer att ta tid innan pusselbitarna faller på plats. Inspektionerna i företagens lokaler avslutas denna vecka, men jag är glad om vi har svar på alla frågor före julen.
I det här skedet misstänks inte andra företag än de tre här nämnda vara inblandade i kartellen.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab