Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
28.5.2004 / LF
Sockerreformen läggs fram i juli
Agrarkommissionär Franz Fischler vill lägga fram sitt nya förslag till sockerreform i juli. Vid en sockerkonferens i Tyskland antydde Fischler att betodlarna sannolikt får räkna med prissänkningar i framtiden. Några konkreta upplysningar gav Fischler emellertid inte. Kommissionen filar fortfarande på sitt förslag.
Fischler lade i fjol fram tre alternativ för en sockerreform - total avreglering, status quo eller prissänkningar. På sockerkonferensen i Oberjosbach uteslöt han emellertid det första och det andra alternativet. Prissänkningar är den enda lösningen, hur vi än vrider och vänder på problemet, sade Fischler.
- Total avreglering är inget egentligt alternativ, sade Fischler. I så fall skulle mer än hälften av Europas sockerproduktion slås ut. Då blir EU beroende av stora sockerproducenter som Brasilien. Det ger något att tänka på. Riskerna för den europeiska sockerförsörjningen blir för höga, konstaterade Fischler.
Samtidigt uteslöt Fischler status quo, nuläget. För att EU ska hålla stånd mot det växande konkurrenstrycket förefaller produktionssänkningar, och troligen också prissänkningar, att vara ofrånkomliga, konstaterade agrarkommissionären. Fischler meddelade att han ska lägga fram sitt nya förslag i juli.
Enligt en utredning inom EU-kommissionen riskerar kraftiga prissänkningar att slå ut 40 procent av den europeiska sockerproduktionen. Ju lägre priser, desto större utslagning.
Enligt en analys som referats av Reuters är Grekland, Irland och Italien mest sårbara för prissänkningar. Men också Spanien, Finland, Lettland, Litauen, Portugal, Slovakien och Slovenien är i farozonen, medan Tyskland, Polen, Storbritannien och Frankrike är mindre känsliga.
Enligt den prissänkningsmodell kommissionen har lagt fram, eftersträvar man en konkurrenskraftig, men nedbantad sockersektor. Stöden sänks så långt att priset faller till nivån för importerat socker. Man räknar med en stabilisering av marknaden vid en prisnivå på mellan 400 och 450 euro per ton.
Detta skulle eliminera överskotten på marknaden och göra de nuvarande A-, B- och C-kvoterna överflödiga. Modellen förutsätter kompensationer för betodlarna, som i annat fall skulle drabbas av oskäliga inkomstsänkningar.
Men bedömare utesluter inte att Fischler kan ha andra lösningsmodeller eller -kombinationer i bakfickan. Den kontroversiella frågan hinner emellertid inte lösas innan Fischler avgår i slutet av november. Sockerreformen blir en av de största utmaningarna för hans efterträdare i den nya EU-kommissionen.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab