Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
21.5.2004 / LF
Mjölkdelegationen sökte morot
Inom kort fattas flera beslut som påverkar mjölksektorns framtid. Förutom CAP-reformen och detaljerna i det framtida nationella stödet, miljöstödet och LFA-stödet oroar de administrativa prissänkningarna. I ett extraordinarie möte på tisdagen diskuterade medlemmarna i SLC:s och MTK:s mjölkdelegation konsekvenserna av de kommande besluten. På plats fanns även jord- och skogsbruksminister Juha Korkeaoja.
- Jag tror att den redovisning som ministern och ministeriets tjänstemän gav lugnade branschen något. Trots att många frågetecken kvarstår jobbar ministeriet och MTK och SLC på allvar för att få fram en helhetslösning där de olika produktionsinriktningarna och områdena behandlas så jämlikt som möjligt, säger Mats Nylund, som representerar SLC i delegationen.
Han konstaterar att det kommer att finnas både vinnare och förlorare efter att besluten är tagna, men att antalet stora vinnare och stora förlorare förhoppningsvis ska vara få.
Om CAP-stöden frigörs från produktionen visar flera forskningsresultat att det är mjölk- och nötköttgårdarna som är de stora förlorarna. Därmed är ett arealbaserat stöd en risk för en fortsatt mjölkproduktion i Finland, och mjölkdelegationen vill att branschens framtid tryggas genom att stödet så långt som möjligt kopplas till produktionen.
Kvotbidraget, eller kvotpremierna som det också heter, har gett upphov till mycket diskussion. Meningen var att kvotbidraget skulle kompensera sänkningen av de administrativa priserna, men nu förs de genom EU-beslut över till den gemensamma potten för gårdsstödet.
Det betyder att en mjölkbonde har kvar bidraget utan att producera mjölk, och därmed försvinner en sporre att fortsätta med mjölkproduktionen.
- Den stora utmaningen blir att hitta en morot som gör att bönderna även i framtiden vill satsa på mjölkproduktionen. Det gäller inte bara att få de nuvarande bönderna att fortsätta med produktionen, vi måste också få ungdomarna att vilja ta över och investera i mjölkgårdar, säger Mats Nylund.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab