Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 2.5.2024
 Grattis Vivian, Vivi
21.5.2004 / LF
Ny lag om stöd för vatten och avlopp
Den nya lagen om stöd för vatten- och avlopp träder i kraft efter nyår. Riksdagen godkände lagförslaget i andra behandling i tisdags. En av avsikterna med lagen är att göra bestämmelserna om stöd enklare och mer enhetliga.
Också enligt den nya lagen ska ett gårdsbruk kunna få stöd för vatten och avlopp som betjänar gårdens produktion. Enskilda fastigheter kan få understöd om de används för permanent boende eller för näringsverksamhet i samband med permanent boende.
Stöd kan beviljas för anslutning till ett gemensamt ledningsnät men om fastighetens läge gör att det inte finns förutsättningar för en anslutning kan man också få stöd för egen vattenförsörjning och avloppshantering.
Miljöutskottet påpekar i sitt betänkande att enskilda fastigheter så gott som aldrig har fått stöd för vatten och avloppsåtgärder utom i undantagsfall, till exempel under den torra perioden 2002-2003, då brunnarna på många håll sinade.
Både miljöutskottet och jord- och skogsbruksutskottet anser att ägarna eller innehavarna av enskilda fastigheter bör kunna få stöd för vatten- och avloppsåtgärder. Detta inte minst med tanke på att målen för vattenskyddet måste uppfyllas.
Utan bättre behandling av avloppsvattnet i enskilda fastigheter i glesbygden - fastigheter där cirka 600.000 människor bor - kan inte belastningen reduceras, påpekar miljöutskottet.
Utskottet föreslår i alla fall inte ändringar i regeringens proposition utan nöjer sig med att konstatera att utredningar i anknytning till lagförslaget kommer att starta. Utredningarna gäller behovet och möjligheten att komplettera bestämmelserna om statligt stöd till vattentjänster som berör enskilda fastigheter.
Det är de regionala miljöcentralerna som fattar beslut om stödet till vatten och avlopp inom ramarna för de anslag som jord- och skogsbruksministeriet och miljöministeriet beviljat för ändamålet. Dit ska man också lämna sin ansökan.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab