Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
21.5.2004 / LF
Förädling ger rörflen som är bättre lämpad för non food-produktion
En del av de rörflensarter (Phalaris arundinacea L.) som växer i vår natur är särskilt lämpliga för som energigrödor. År 2010 torde den första inhemska rörflenssorten för produktion av bioenergi lanseras. Forskare Mia Sahramaa vid Forskningscentralen för jordbruk och livsmedelsekonomi MTT har i sin doktorsavhandling undersökt rörflenens egenskaper med tanke på vidareförädling och bioenergi.
Hon undersökte sammanlagt 75 olika rörflensstammar, av vilka de flesta var viltväxande inhemska populationer. De övriga undersökta stammarna var fodersorter med europeiskt eller nordamerikanskt ursprung. Fältförsöken gjordes vid MTT:s forskningsanläggning i Jockis under den senare delen av 1990-talet.
Det finns ännu ingen förädlad rörflenssort för tillverkning av bioenergi eller papper på marknaden, och undersökningen fokuserade speciellt på egenskaper som lämpar sig för non food-produktion. Av dessa egenskaper är den viktigaste en stor biomassa. Eftersökta egenskaper var även ett långt, starkt och grenfritt strå samt små och få blad.
Sahramaa säger att i de bästa inhemska viltväxande sorterna kombinerades stråigheten med en stor biomassaskörd. De vilda populationerna som anpassat sig till de lokala förhållandena i Finland är i själva verket det mest lämpliga utgångsmaterialet för en fortsatt förädling av en energisort. Forskaren säger att man antingen kan utveckla de vilda arterna eller korsa dem med de utländska fodersorter av rörflen som ger en stor skörd.
Materialet som MTT:s undersökning baserar sig på har överlåtits åt Boreal Växtförädling Ab. En fortsatt förädling har börjat och de första inhemska energisorterna av rörflen väntas vid årtiondets skifte, då de officiella testerna är genomförda.
Rörflen odlas i dag främst som djurfoder, men de senaste åren har växten även använts som energiväxt i norra Europa. I Finland finns det planer på att öka dagens odlingsareal på 2.700 hektar till det mångdubbla fram till år 2010.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab