Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
21.5.2004 / LF
Utbudet av slaktsvin förefaller att minska
Det förefaller som om utbudet på slaktsvin småningom kommer att minska. Enligt statistikcentralen Eurostat sjönk svinproduktionen mot slutet av senaste år i EU-15-länderna. Detta tyder på att trycket på marknaden kan lätta något detta år.
Eurostat och den tyska marknadscentralen ZMP utgår från att bruttoegenproduktionen av slaktsvin kommer att minska med en procent under detta år. På många håll känner man redan av att utbudet har reducerats.
I december 2003 bokfördes 121,5 miljoner slaktsvin i EU-15. Därmed underskreds nivån från december 2002 med 0,6 procent. Tillbakagången beror i huvudsak på utvecklingen i Nederländerna och Storbritannien.
De holländska svinproducenterna minskade sina bestånd med 3,5 procent till 10,8 miljoner djur. I Storbritannien var minskningen nästan tio procent. För första gången understeg antalet svin femmiljonersgränsen.
Samtidigt ökade det spanska svinbeståndet med två procent. Svingårdarna i Sverige, Danmark och Tyskland gjorde moderata utvidgningar från 0,6 till 1,2 procent. Minskade bestånd registrerades i Frankrike, Belgien Grekland, Irland, Österrike och Finland. I Finland var minskningen två procent.
I alla tio nya EU-länder minskade svinbestånden under 2003. Medeltalet var -1,3 procent. Statistiken varierar från -0,3 procent i Estland till -8,4 procent i Ungern. I hela EU-25 var minskningen 1,3 procent.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab