Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 2.5.2024
 Grattis Vivian, Vivi
14.5.2004 / LF
Värmeböljan satte fart på sådden
Det ovanligt varma vädret under senaste vecka torkade upp åkrarna snabbt och satte fart på vårsådden. I början av denna vecka var vårsådden allmänt omkring en vecka före normal tidtabell. I Egentliga Finland och Satakunda var försprånget rentav 10-14 dagar, vilket framgår ur en rapport om växtläget från ProAgria. Det största hotet är nu att nattfrost skall skada de frukt- och bärbestånd som redan inlett sin blomning.
På grund av värmen har vårsådden av spannmål kommit långt i Nyland. Sådden av vårvete och havre är i huvudsak klar, det främst skiften som skall direktsås som ännu är osådda.
I Egentliga Finland, Satakunda och Birkaland har omkring 80-90 procent av vårsäden såtts. I södra Österbotten har man sått omkring 30-40 procent. I mellersta Österbotten har man kommit ganska långt med sådden av vårvete och havre, medan sådden av korn håller på att inledas.
I södra Finlands kusttrakter är sådden av sockerbetor klar, medan man i de österbottniska kusttrakterna har sått 80-90 procent. I Egentliga Finland har närmare hälften av sockerbetsfälten redan grott, i resten av landet har nästan inte alls.
I Egentliga Finland och Satakunda har man sått 60-85 procent av rybsarealen och en del av rybsen har redan kommit upp. Rybssådden håller på att inledas i Nyland, Mellersta Finland, Norra Karelen och Sydösterbotten.
Höstsäden har övervintrat bra och bestånden är i ganska gott skick, endast små arealer måste sås om. Däremot kan konditionen hos plantorna variera ganska mycket inom skiftena, eftersom marken torkat upp ojämnt. I Egentliga Finland, Nyland och Satakunda har höstvetet kommit till bestockningsstadiet. På vissa ställen har stråskjutningen börjat för rågen.
Tillväxten för vallen har däremot kommit igång mycket ojämnt, delvis på grund av torka och delvis beroende på att skiftena torkat upp ojämnt.
Bestånden av tidig potatis har kommit upp ordentligt i Egentliga Finland och Satakunda. Sättningen av sommarpotatis börjar vara klar i södra Finland. Även sättningen av lagerpotatis pågår som bäst. I Österbotten har omkring 25 procent av stärkelsepotatisen satts.
Planteringen av tidig kål är klar i södra Finland. Planteringen av vinterkål väntas sätta igång denna vecka.
Sättningen av lök är klar i södra och mellersta Finland. I södra Finland har man redan sått lagermorötterna, medan man längre norrut ännu håller på att så höstmorötterna.
Frilandsodlingarna har i år varit i planteringsskick tidigare än normalt, men grönsaksodlarna har dragit ut på arbetet för att få rätt växttakt med tanke på försäljningssäsongen. Dessutom vill man undvika att eventuell nattfrost orsakar skador.
Grönsaksodlarna önskar nu regn för att tillväxten skall komma igång ordentligt. I södra Finland har man på sina ställen redan inlett bevattningen.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab