Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 2.5.2024
 Grattis Vivian, Vivi
14.5.2004 / LF
Trögt före i maj för växthusgrönsaker
För tillfället flyter handeln med växthusgrönsaker trögt. Svårigheterna beror dels på att det finns en del importvaror i butikerna, dels på att handeln av någon anledning har varit mycket svag i början av maj. Att handeln är svag säger alla med en mun, oberoende av vilken affärskedja man talar med.
Så här kommenterar Ove Grandell, vd för Närpes Grönsaker, läget på grönsaksmarknaden just nu. Förra veckan var det inget drag i försäljningen av vare sig gurka eller tomat.
- Redan då såg man tecken på att vi kunde vara på väg ned till en alltför svag prisnivå. Det fanns alltför stora volymer i lager hos packerier och partiaffärer.
På onsdagen den här veckan låg producentpriset för tomat kring cirka 70 cent per kilo och för gurkans del vid 35-40 cent.
- De yttre faktorerna med en ordentlig värmebölja i början av maj innebar att större volymer kom ut på marknaden ungefär en vecka tidigare än normalt. April månad var inte på något sätt ovanlig i produktionshänseende.
Grandell säger att branschen utgående från fjolårets erfarenheter har försökt anpassa prisnivån på de inhemska produkterna i förhållande till de importerade.
- För att man skall kunna ta ned importvolymerna tidigare måste vi vara mer prisanpassade tidigare i april. Det är ett faktum. Vi har försökt analysera situationen och efter hand som volymerna har ökat har vi försökt anpassa priserna och kommit ned efter hand.
- På något sätt har det gått bättre än i fjol när vi körde fast helt. Innan vi kom ur det läget hade priset mer eller mindre kraschat. Men när vi summerade fjolåret landade vi på en nivå som måste betecknas som någorlunda tillfredsställande.
Att den finländska prisnivån måste anpassas till vad som händer ute i Europa är något som alla inte anser att är självklart.
- Men vi måste komma i håg att situationen inom vår sektor har ändrats rätt kraftigt på senare år. Fastän finländska konsumenter vill ha inhemska produkter är det inte de som bestämmer vad som finns på diskarna. Det är partiaffärerna och inköparna som avgör den saken.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab