Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 2.5.2024
 Grattis Vivian, Vivi
14.5.2004 / LF
Tidigt grönbete ger bra resultat
Det är skäl att släppa ut mjölkkorna på bete då gräset är omkring tio centimeter. Om gräset blir över fyrtio centimeter högt på sommaren betas området inte lika effektivt och mjölkproduktionen störs.
Uppgifterna framkommer i Perttu Virkajärvis doktorsavhandling, som är den första i Finland som behandlar betesgång. Virkajärvi är forskare vid Forskningscentralen för jordbruk och livsmedelsekonomi MTT.
Forskaren undersökte både gräsets tillväxt och djurens betande, och avhandlingen kommer med konkreta rekommendationer till lantbrukaren. Virkajärvi uppmanar att släppa ut korna redan då gräset är omkring tio centimeter högt och utfodringen inomhus fortfarande pågår. På så sätt ändras kosten tillräckligt långsamt och stör inte löpmagens funktion. Sedan minskas utfodringen i ladugården, då vallen om våren växer ett par centimeter i dygnet, förklarar Virkajärvi.
Enligt honom förorsakar en försenad start i betessäsongen på fem dygn störningar i skötseln av betesmarken och i betesgången under hela resten av sommaren. Mjölkkor går vanligtvis på bete i omkring 110 dygn.
Virkajärvi anser att betet är som bäst då gräset är mellan 25 och fyrtio centimeter högt. Skiftet kan betas av mjölkkorna tills gräset är omkring nio centimeter. Då är området tillräckligt noggrant betat, men djuren producerar fortfarande bra med mjölk.
När gräset blir över fyrtio centimeter högt sjunker mjölkproduktionen. Fodervärdet i så högt gräs är svagt och dessutom blir det svårare för korna att äta då gräset blir stråigt.
Perttu Virkajärvi disputerar med avhandlingen "Growth and Utilization of Timothy - Meadow Fescue Pastures" den 17 maj vid Helsingfors universitet.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab