Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
14.5.2004 / LF
Rekordhögt sojapris pressar upp foderpriserna
På världsmarknaden har priset för sojabönor under våren stigit till sin högsta nivå på närmare 20 år. Det påverkar även foderpriserna i Finland, speciellt för olika foderkoncentrat där sojan är en viktig ingrediens.
Enligt Bengt-Erik Rosin, marknadsföringschef vid FoderRaisio, kan prishöjningar vara på kommande inom den närmaste tiden för foderkoncentrat till svin och fjäderfä.
- Om det inte blir någon ändring i pristrenderna för soja under de närmaste veckorna kommer foderpriserna högst antagligt att höjas någon gång under början av sommaren, säger Rosin. Ulf Jahnsson som är marknadsföringschef vid Finska Foder tror däremot inte att Finska Foder blir tvungna att höja sina foderpriser under den närmaste tiden.
- Men situationen lever och förändras hela tiden, vad som händer på lite längre sikt är oklart, konstaterar Jahnsson.
Enligt Bengt-Erik Rosin märks de höga sojapriserna nu speciellt mycket eftersom världsmarknadspriset på soja tidigare har legat på en ovanligt låg nivå under 3-4 år. Bakom de höga sojapriserna på världsmarknaden ligger bland annat en dålig skörd i USA senaste år. I USA är man nu orolig för att de befintliga sojalagren inte skall räcka till under de närmaste fyra månaderna fram till nästa skörd. Sojalagren i USA väntas sjunka till den lägsta nivån på 27 år.
Foderpriset påverkas förstås även av priset på andra råvaror än soja. Fullfoder består till exempel till stor del av spannmål. En annan viktig ingrediens är aminosyror, som till stor del är syntetiskt tillverkade.
De finländska husdjursproducenterna är i ett besvärligt läge just nu, eftersom pristrenden för proteinfoder pekar uppåt samtidigt som producentpriserna för de produkter man säljer pekar nedåt.
I detta läge borde intresset för att använda foder producerat på den egna gården öka. Enligt professor Pekka Huhtanen vid MTT kan man utan större problem utfodra mjölkkor och andra idisslare enbart med foder från den egna gården. Huhtanen menar att en foderstat där man ersatt det köpta proteinfodret med eget spannmål och ensilage av hög kvalitet minskar mjölkavkastningen med högst 10 procent.
Trots den minskade avkastningen blir det ekonomiska resultatet bättre, eftersom foderkostnaderna minskar rejält.
För enmagade djur som svin och fjäderfä har proteinfodret en större betydelse. Genom utfodring enbart med spannmål kan en gris växa omkring ett halvt kilo per dag medan en optimerad utfodring som innehåller proteinfoder kan ge en tillväxt som är dubbelt högre.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab