Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
14.5.2004 / LF
EU föreslår slopade exportstöd
EU erbjuder sig att slopa exportstödet för alla jordbruksprodukter. Förutsättningen är att alla EU:s viktigaste handelspartner gör detsamma. Genom utspelet vill EU-kommissionen sätta fart på de fastkörda WTO-förhandlingarna om ett nytt världshandelsavtal.
EU:s erbjudande har skickats per brev till världshandelsorganisationen WTO:s samtliga 148 medlemsländer. Handelskommissionär Pascal Lamy och agrarkommissionär Franz Fischler lade sitt bud senaste fredag. Härnäst diskuteras frågan på ett möte med de viktigaste WTO-länderna denna veckas fredag.
I anslutning till de europeiska agrarministrarnas informella möte i irländska Killarney påpekade Fischler att EU-kommissionen nu är beredd att slopa exportstöden för samtliga jordbruksprodukter. Hittills har erbjudandet inskränkts till produkter som anses viktiga för utvecklingsländerna.
- EU har bett utvecklingsländerna om en förteckning över de viktigaste produkterna men anbudet har inte fungerat. Länderna har inte reagerat och någon lista har inte synts till, konstaterade Fischler inför journalister i Killarey.
Fischler underströk emellertid att EU:s utvidgade anbud att slopa exportstöden förutsätter att andra WTO-medlemsländer gör detsamma. Därmed måste också USA stryka sina exportkrediter och den livsmedelshjälp som de facto är förtäckta exportstöd.
EU förväntar dessutom att USA betydligt minskar sina interna stöd till farmarna. Fischler påminde om att EU har drivit igenom reformer som har minskat snedvridningen av agrarhandeln med 70 procent jämfört med situationen i slutet av Uruguay-rundan.
I dag motsvarar exportstöden cirka fem procent av EU:s totala export inom den agrara sektorn mot 25 procent år 1990. Enligt kommissionen använder flera andra lantbruksexportörer - bland andra USA, Australien och Argentina - lika stora exportstöd som EU. Också dessa länder måste ställa om sin export om EU:s förslag går igenom i WTO.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab