Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 2.5.2024
 Grattis Vivian, Vivi
7.5.2004 / LF
Investeringsstödet öppnas om ett par veckor
Lantbruksförhandlarna nådde måndag morgon en överenskommelse om investeringsstödet. Enligt den tidtabell som nu råder torde ansökningsstoppet hävas fredagen den 21 maj. Redan nu kan man söka investeringsstöd för markförvärv och anskaffning av avelsdjur.
- Överenskommelsen betyder att i synnerhet unga jordbrukare inom husdjursproduktion och växthusodling får ett märkbart högre bidrag för investeringar jämfört med fjolåret, säger SLC-basen Holger Falck som deltog i förhandlingarna.
Överenskommelsen följer den nivå, som 141-lösningen förutsätter, det vill säga ett stöd på 50 procent av de godtagbara kostnaderna. Unga jordbrukare får tio procent mer. Man räknas fortfarande som ung jordbrukare om man är under 40 år och har varit jordbrukare högst fem år.
För unga jordbrukare delas 60 procenten så att det direkta bidraget är 45 procent. Återstoden, det vill säga 15 procent används som räntestöd till räntestödslånet som får vara högst 55 procent av de godtagbara kostnaderna.
För övriga jordbrukare, de som inte är unga, delas 50 procenten så att det direkta bidraget är 30 procent, medan räntestödet är 20 procent. Räntestödslånet kan vara högst 70 procent av de godtagbara kostnaderna.
De här proportionerna står fast. Om man till exempel låter bli att söka räntestödslån är bidragsandelen alltså fortfarande 30 procent och 45 procent för unga.
I de förhandlingar som fördes måndag morgon var det bara det här förslaget som presenterades. I beredningsgruppen, där Holger Falck deltar när investeringsstödet behandlas, drev en majoritet igenom det. Själv hade han en annan åsikt.
- Personligen ansåg jag att skillnaden mellan det direkta bidraget för unga och för äldre jordbrukare blev för stor, men jag fick inte understöd, säger han. Majoriteten stannade för den här lösningen med motiveringen att summan av bidrag och lån inte kan överstiga 100 procent.
När det gäller vissa investeringsobjekt inom husdjurssektorn har Finland kommit överens med EU-kommissionen om ett tilläggsstöd. Lantbruksförhandlarna enades i måndags om att det här tilläggsstödet betalas ut under fem år efter att det projekt som får stöd är färdigt.
Stödnivåerna för de aktuella objekten blir 70 procent till unga och 65 procent till övriga jordbrukare. Det gäller närmast produktionsanläggningar på mjölk- och nötgårdar samt get- och fårfarmer.
Överenskommelsen innebär en nivåförhöjning för investeringsobjekt inom de här sektorerna på 10 procent för unga jordbrukare och 15 för andra jämfört med den allmänna nivån, som ju är 60 procent för unga jordbrukare och 50 procent för andra. Denna allmänna nivå gäller till exempel investeringar i växthus.
Tillägget inom mjölk- och nöt- samt får och getproduktionen utbetalas alltså inte på en gång utan i lika stora rater under fem års tid efter att projektet blivit färdigt. Den unga jordbrukaren får 2 procent årligen under fem år och en äldre jordbrukare 3 procent. Stödet får utbetalas under högst tio år, men förhandlarna gick alltså in för fem år.
Fredagen den 21 maj hoppas man alltså på att kunna öppna hela investeringsstödet. En del objekt kommer att ha samma nivå som tidigare, medan stödet för andra upphör helt, till exempel maskinhallar. Vilka objekt det handlar om klarnar när förordningen som fastställer stödobjekten och nivåerna avges. Det torde ske den 19 maj.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab