Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
7.5.2004 / LF
Ekorybsen allt mer eftertraktad - större arealer behövs
Satsa på att odla ekologisk rybs! Det finns redan nu en efterfrågan på den produkten och behovet blir ännu större nästa år när fodret som husdjuren får på ekogårdarna helt och hållet skall ha ekologiskt ursprung. Bakom den uppmaningen står Jan-Olof Johnsson och Boris Lindgård. Båda två talar sig varma för en utvidgning av ekorybsarealen.
Johnsson har engagerats inom ÖSP:s ekoprojekt för att försöka få fram kraftfoder av ekologiskt ursprung, närmast då proteinfoder. Boris driver företaget Ekotjänst Lindgård och är själv aktiv ekoodlare.
- Snart stundar den tidpunkten när hela foderstaten måste vara av ekologisk härkomst, konstaterar Jan-Olof. Vi borde få något som ersätter den del som vi nu använt av konventionellt foder. Det handlar om bland annat konventionell rybskross och i viss mån annat proteinkoncentrat.
En del av de mjölk- och köttproducenter som föder upp djuren ekologiskt har en sådan utfodring att kraftfodret skall vara pelleterat.
- Sådant kraftfoder använder man till exempel i utfodringsrobotar och foderkiosker. Den foderdelen tillverkas industriellt och på det hållet ropar man i dag efter råvara till sina foderblandningar.
2002 uppgick ekorybsarealen i Finland till 2.267 hektar och i fjol hade den stigit något till 2.815 hektar. I Österbotten odlades i fjol 680 hektar ekorybs.
- Det är fråga om ganska stora mängder ekorybs som foderindustrin behöver, säger Boris. Det har i något sammanhang nämnts inemot 1.000.000 kilo. På Feedex i Kållby säger man sig behöva 500.000 kilo ekorybs på ett års bas för att ersätta den konventionella rybsen.
Boris upplyser om att det finns ett stort utbud av ekologisk havre i dag.
- Den går inte åt eftersom exporten inte drar. Därtill finns det stora mängder i odlarnas egna lager. Enligt vad det ser ut kommer havrepriset att sjunka ytterligare efter den kommande odlingssäsongen. Därför bör jordbrukarna inför nästa odlingssäsong försöka få åkrarna i sådant skick så att de lämpar sig att odla rybs på.
Möjligheterna att få odlingskontrakt betecknar Boris och Jan-Olof som goda.
- Det är möjligt att skriva kontrakt med olika presserier, till exempel Alavuuden Öljypuristamo eller Botnia Grain. Via dem får industrier som Feedex den råvara de behöver.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab