Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 2.5.2024
 Grattis Vivian, Vivi
7.5.2004 / LF
Finländskt virke i hård konkurrens
Både hotbilder och möjligheter finns för det finländska skogsbruket. Det framhöll Runar Lillandt på Österbottens skogsägarförbunds årsmöte i Vasa. Lillandt är bland annat ordförande för Metsäliittos förvaltningsråd.
Det är främst avsättningen och priset på massaved han är oroad över. Kvalitet är enligt honom de finländska skogsägarnas räddning. En ökad användning av träenergi ska kanalisera rätt virke till rätt ändamål.
- Industrins kritik gäller dimensionen på massaved. Virket från de unga gallringarna är för klent. Genom att använda det klena virket som energiråvara förbättras kvaliteten på massaveden, och samtidigt stiger konkurrenskraften.
Avsättningen på massaved är synnerligen viktig. Efter att arealskatten definitivt är ur bilden är det hög tid för skogssektorn att börja gallra skog. Under skatteomläggningen har onaturligt mycket timmer avverkats. Lillandt menar, att skatteomläggningen infallit under en gynnsam tid.
- Efterfrågan på timmer har varit god och priset hyfsat.
Under senare tid har priset på massaved stadigt sjunkit. Samtidigt är importen större än någonsin. Skogsindustrins lönsamhet ser Lillandt som en hotbild. Virke tas där det är billigast, har UPM sagt rent ut. Stora Enso har gått ut i kamp mot det enligt dem alltför höga rotpriset på finländskt virke.
- Medan massavedspriset i Finland sjunkit, är en ökning på gång i till exempel Baltikum. Genom ett närmande stiger konkurrenskraften för vår del.
Lillandt menar, att skogsägaren själv också har ett ansvar för hur virkespriset ser ut.
- Virke har sålts på timrets villkor.
Han uppmanar skogsägarna att kontrollera en virkesaffärs totalpris istället för att bara stirra på stockpriset.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab