Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
7.5.2004 / LF
Budgeten för det utvidgade EU höjs med tio procent
EU-budgeten kommer att höjas med nästan tio procent under det första året efter EU-utvidgningen. Det föreslår EU-kommissionen i sitt preliminära budgetförslag för år 2005. Av totalsumman 109,5 miljarder euro är 50,7 miljarder euro öronmärkta för agrarpolitiken.
Det handlar om den första EU-budgeten som täcker utgifterna för 25 medlemsstater under ett helt år. Enligt budgetkommissionär Michaele Schreyer ska budgeten uppfylla unionens åtaganden enligt Agenda 2000, anslutningsfördragen och reformen av jordbrukssektorn.
Det preliminära budgetförslaget ligger 4,7 miljarder euro under taket för 2005. Budgeten ökar med 9,7 miljarder euro. Därav faller 3,9 miljarder euro på införlivandet av de nya medlemsstaterna.
Reformen av den gemensamma jordbrukspolitiken höjer kostnaderna med 1,3 miljarder euro och meranvändningen av strukturfonderna med 2,7 miljarder euro. Dessa tre faktorer förklarar över 80 procent av den totala utgiftsökningen.
Jordbrukets andel av budgeten för EU-25 uppgår till 50,7 miljarder euro, av vilka 6,8 miljarder euro anslås för landsbygdsutveckling - en ökning på 15 procent. Beräkningen för de nya medlemsstaterna uppgår till 3,6 miljarder euro, av vilka 1,9 miljarder euro är avsedda för landsbygdsutveckling.
Stödet till de tre kandidatländerna Rumänien, Bulgarien och Turkiet ska öka betydligt från 2004 och framåt. Stödet inför anslutningen till Rumänien och Bulgarien kommer att öka till 1.550 miljoner euro, medan 300 miljoner euro finns tillgängliga för Turkiet.
Sammanlagt föreslås att över en miljard euro av EU:s budget går till utvecklingspolitik i de fattigaste länderna, vid sidan av de över 3,4 miljarder euro som har anslagits från Europeiska utvecklingsfonden.
Budgetförslaget kommer till rådets första behandling i juli. I oktober kommer budgeten till EU-parlamentet i första behandling. oktober. Den andra behandlingen kommer att genomföras i november och december. Det sista ordet har EU-parlamentet och regeringarna.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab