Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
7.5.2004 / LF
Frankrike är EU:s värsting
EU-kommissionen offentliggjorde på måndagen sin sedvanliga förteckning över de EU-stater som har syndat med lantbruksstöden. Totalt kräver kommissionen 120 miljoner euro i återbetalningar av länder som har utbetalat stöd på felaktiga grunder. Överst på listan står Frankrike som måste återbetala 58 miljoner euro.
Enligt EU:s lantbrukskommissionär Franz Fischler är budskapet till medlemsländerna enkelt och entydigt: stödmedlen måste användas för rätt syfte. I annat fall ska de återbetalas. Vid den senaste delrevisionen har kommissionen upptäckt att sammanlagt 119,46 miljoner euro har använts för fel syften.
Kommissionen har funnit brister och felaktigheter i administrationen av stöd hos nio EU-länder. Finland och Sverige hör till de sex länder där allt har gått korrekt till. De största syndarna är Frankrike, Italien och Storbritannien.
Hälften av samtliga återbetalningar - 58 miljoner euro - faller på Frankrike. De franska lantbruksmyndigheterna har framför allt gjort sig skyldiga till försummelser vid nyckelkontroller för direktstöd och odlingen av kulturväxter. Dessutom har revisorerna funnit brister i kontrollerna inom frukt- och grönsakssektorn.
Italien måste betala 21 miljoner euro. Det mesta, 19 miljoner euro, gäller stöd till unga jordbrukare på felaktiga grunder. Dessutom har kommissionen funnit brister i kontroller av rislager.
Storbritannien betalar 16,8 miljoner euro. Försyndelserna gäller i första hand brister i odlingskontrollerna inom kulturväxtsektorn.
EU-kommissionen återkräver dessutom mindre belopp av Belgien, Tyskland, Spanien, Grekland, Nederländerna och Portugal.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab