Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
7.5.2004 / ÖSP
Ekorybs behövs!

Projekt Ekologisk mat från Österbotten

2.02  2004

Jan-Olof Johnsson

 

 

Ekologiska odlare i Svenska Österbotten

 

 

 

EKORYBS – ETT LYFT FÖR BÅDE EKOODLINGEN OCH EKOHUSDJURS-PRODUKTIONEN

 

                        Utvecklingen inom ekologisk odling och på marknaden för ekologiskt odlade produkter har under det senaste året visat på ett stort behov av alternativ till spannmålsväxterna. Erfarenheterna inom ekologisk husdjursproduktion har i sin tur lett till en kraftigt växande efterfrågan på användbara proteinkraftfoder av ekologiskt ursprung. Den växer ytterligare nästa år, när inga konventionellt odlade växter eller växtprodukter längre får ingå i foderstaten.

                       

                        I denna situation är det synnerligen angenämt att konstatera att rybsen är just det alternativ som kan fylla båda behoven. Det är relativt ovanligt att en odlingsväxt ger både en högklassig huvudprodukt och en värdefull biprodukt. Oljan som pressas ur rybs är t.o.m. hälsosammare än den mycket omskrivna och omtalade olivoljan och rybskrossen har i många utfodringsförsök visat  minst lika god effekt som inblandning av soja i foderstaten till nötdjur.

 

                        Ur ekoodlarens synvinkel är rybs intressant i flera avseenden. Marknaden är en helt annan än för t.ex. ekohavre och kontrakt kan tecknas för odlingen. Avsättningen är också säker. Tydliga effekter i odlingen syns också som följd av rybsens höga förfruktsvärde.

                        Nyttan för husdjursproducenten nämndes redan, men tilläggas bör att rybskross också med fördel används i svinfoder. Såväl åt nöt som åt svin kompletterar rybsen med sin höga proteinkvalitet väl andra använda fodermedel och ger möjligheter till en mångsidigare foderstat, som svarar mot djurens närings-behov.

                       

                        I dagens läge används ekorybsoljan främst till annat än matolja, men den s.k. ekorybskrossen går helt till ekohusdjursproduktion. Efterfrågan på krossen är redan idag mycket större än utbudet och om oljepresserierna får fram den krosskvalitet som foderindustrin vill ha, kommer behovet att vara mycket stort från och med nästa år. Detta faktum ger utrymme för en nästan obegränsad odling av ekorybs i Österbotten.

                       

                        I ÖSP:s ekoprojekt ingår som en väsentlig del att skapa bättre kontakter mellan köpare och säljare av ekoprodukter i vårt landskap. Tillsammans med Marjatta Selänniemi på ÖSP kommer jag att försöka utveckla system för förmedlingen av främst fodermedel och vid behov även andra produkter från ekoodlingen. Ekorybsen och -rybskrossen kommer att  vara viktiga produkter i detta sam-manhang och systemutvecklingen startar också utgående från dem. Målsätt-ningen är ett fungerande nätverk mellan odlare, oljepresserier, foderindustrin och husdjursproducenter.

                        Grundförutsättningen för ökad produktion av ekorybsolja och -rybskross är flera odlare och en mycket större areal för odling av ekorybs än vi har idag. Intresse för saken vet jag att finns och behov att diskutera med någon sak-kunnig torde också finnas. Goda tillfällen att lära sig mer om odlingen ges på två kurser; den ena på Lannäslund  den 12 och den andra på SYI den 13 februari.

                        Är du någon part i ovannämnda, tilltänkta nätverk och har frågor i ärendet, kan du kontakta mig eller Marjatta Selänniemi på ÖSP. Du kan ringa mig på 7850 223 eller 050-3865 921. För odlingsrådgivning kan du också kontakta Ekotjänst Boris Lindgård på numret 0500-567611.

                       

                        Vi hörs !

 

                         

                                           

 


Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab