Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 18.5.2024
 Grattis Erik
23.4.2004 / LF
Djungeltelegrafen ska samla kvinnliga skogsägare
Sammanlagt 25 procent av den privata skogen ägs av kvinnor, 40 procent ägs delvis av kvinnor. Ändå syns förhållandevis få kvinnor i skogsvårdsorganisationernas beslutande organ. Även på olika skogliga evenemang är deltagarna övervägande män.
- Tröskeln att som novis gå med i ett mansdominerat gäng, där de andra är insatta i skogsfrågor, är för hög för många kvinnor. Sådana skogsägare som inte är insatta i skogsbruksfrågor har kanske inte heller en aning om vart de ska vända sig, säger Toini Malmström. Hon valdes nyligen att representera SLC i MTK:s Skogsägarkvinnornas sektion. Toini Malmström är övertygad om att det behövs skogsverksamhet som riktar sig enbart till kvinnor.
- Jag tror att vi kvinnor har lättare att ställa så kallade dumma frågor och skratta tillsammans utan att känna sig bortkommen bland andra kvinnor. Tröskeln att diskutera allt man har på hjärtat är lägre då de andra närvarande befinner sig i samma situation.
Skogsägarkvinnornas sektion grundades för cirka tre år sedan, och arbetet framskrider i försiktig takt men säkert.
- En del tror felaktigt att sektionen är en kvinnosaksrörelse, men utgångspunkten är skogens skötsel och familjeskogsbrukets väl. Det är till ekonomisk nytta för hela familjen att skogen sköts, att kvinnan vet mera om sin egna och den gemensamt ägda skogen.
Den enskilda skogsägaren märker Skogsägarkvinnornas sektions verksamhet främst i form av de olika evenemangen sektionen står bakom. Den andra juli ordnas Maria skogsdag, då alla kvinnor ges möjlighet att bekanta sig med skogsbruk och skogen under fria former.
- Det ordnas inte något centralt program på ett ställe, utan alla kvinnoföreningar ordnar sådant program som de egna medlemmarna vill ha.
För att effektivera verksamheten på gräsrotsnivå ordnar Skogsägarkvinnornas sektion i början av maj en nätverkskväll på MTK:s gård Kettula. Dit har representanter för olika kvinnoorganisationer fått en inbjudan och diskussionen gäller hur kvinnors intresse för skogsfrågor överlag kan ökas via de nätverk som kvinnoorganisationerna bildar.
- Många kvinnor är med i flera olika föreningar, och därför kan informationen om olika evenemang spridas effektivt via djungeltelegrafen.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab