Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 27.4.2024
 Grattis Engelbrekt
31.3.2004 / ÖSP

Uttalande av ÖSP:s spannmålsutskott

 

Österbottens svenska producentförbunds spannmålsutskott har på sitt utskottsmöte den 18 mars bl.a. diskuterat odlingssäsongen 2004 och på mötet har också konstaterats att det skett en del förändringar i stödansökan och i avtalsvillkoren för specialgrödor.

 

Odlingsplaneringens betydelse har ökat i och med att stödansökan nu ska inlämnas en månad tidigare, d.v.s. redan i april. Detta innebär att man noggrant bör överväga hur växtodlingen ska genomföras samt analysera vilka avsättningsmöjligheter som finns efter skörden. Spannmålsutskottet vill uppmärksamma odlarna på att beakta förändringarna i stödvillkoren för maltkornsstödet. För att erhålla detta stöd kommer ett avtal att krävas. Detaljerna i maltkornsstödet är dock fortsättningsvis öppna, men erhållandet av stöd kommer att grunda sig på avtal. Det har även skett förändringar i oljeväxtavtalet, där avräkningen nu kommer att betalas enbart i en rat, jämfört med två rater tidigare. Avräkningspriset för oljeväxter kommer därför att direkt återspegla priset på Matif-börsen. Utskottet anser att oljeväxterna, på grund av rådande marknadssituation och industrins efterfrågan, borde vara ett intressant alternativ för många växtodlare. 

 

När det gäller odling av energigrödor krävs det, liksom när det gäller maltkornsstödet, att ett avtal ingåtts före inlämnandet av stödansökan och att man i stödansökan ansökt om stöd för energiproduktion. Till kraven för stödformen hör även att en garantisumma inbetalts av mottagaren. Utskottet anser att denna stödform är ett alternativ som ska beaktas i samband med odlingsplaneringen.

 

Utskottet har noterat att intresset för havre för tillfället är lågt bland spannmålsodlarna. Utskottet vill dock uppmärksamma spannmålsodlarna på att havreodlingen i ett längre tidsperspektiv varit lönsam. När det gäller odlingsplaneringen ska man inte enbart tänka på  rådande marknadssituation för olika grödor, eftersom denna lätt kan ändras.

 

När det gäller övrig spannmålsodling anser utskottet att det är viktigt att man beaktar den efterfrågan på spannmål som finns i närområdet t.ex. efterfrågan på foderspannmål och efterfrågan från industrin. Bland annat kan nämnas det behov av korn som Altia Ab kommer att ha, i och med utbyggnaden av fabriken i Koskenkorva. Utskottet konstaterade även att det fortsättningsvis importeras spannmål som kunde produceras i det egna landet. Nämnas kan att veteimporten fortsättningsvis är stor, fast vetearealen kraftigt stigit de senaste åren. Även kornimporten har varit stor.

 

Österbottens svenska producentförbunds spannmålsutskott


Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab