Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 28.4.2024
 Grattis Ture
26.3.2004 / LF
Utnyttja specialmiljöstöden så länge de finns att få!
Passa på möjligheterna och utnyttja de specialmiljöstöd som erbjuds! För närvarande är det möjligt att ansöka om alla former av specialmiljöstöd, men hur det blir på den fronten i framtiden vet man inte. Gör därför slag i saken och ansök om stödet senast den 30 april!
De här uppmaningarna kommer Frank Norrén från Österbottens TE-central och Martin Stenbacka från Västra Finlands miljöcentral med.
Vissa stödformer har nått en rätt stor popularitet, andra ligger mer i skymundan.
- Stöd för effektiverad användning av stallgödsel brukar locka rätt många ansökningar. Vi har ju inom regionen områden där man producerar mer gödsel än man har spridningsareal.
Också specialstödet för reglerbar dränering, som till vardagslag kallas kontrollerad dränering, har varit eftertraktat i Österbotten.
Stödet för anläggning och skötsel av skyddszoner brukar däremot inte locka många ansökningar.
- För vår del ser vi gärna att de blir fler. I våra trakter har vi förstås ganska få vattendrag jämfört med vad man har på många andra ställen och därtill är landskapet väldigt platt.
I områden med branta sluttningar mot vattendrag finns det stora behov av skyddszoner. De finns i landskapet en del åar där det kan finnas behov av skyddszoner. Dit hänförs Kronoby å, Esse å, Purmo å, Kyro älv, Laihela å, Närpes å och Lappfjärds å.
För att minska försurningen finns också en möjlighet att inom vissa begränsade områden ansöka om stöd för effektiverad åkerkalkning. Specialmiljöstöd kan för det ändamålet beviljas för kalkning i avrinningsområdena invid Lestijoki, Perho å, Esse å och Lappfjärds å.
För att vårda landskapet och naturens mångfald kan jordbrukarna få specialmiljöstöd för en mängd olika åtgärder. Uppgifter om de övriga kan man få på TE-centralerna eller på kommunernas landsbygdsavdelningar. Där finns också detaljerade ansökningsguider att få.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab