Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 28.4.2024
 Grattis Ture
26.3.2004 / LF
Dristiga tjuvar länsade Estlands spannmålsförråd
En tredjedel av den estniska statens spannmålsförråd har försvunnit på ett oförklarligt sätt. Enligt uppgifter i den estniska tidningspressen har 13.000 ton vete och råg stulits till ett värde av minst 1,3 miljoner euro. Som en följd av skandalen har Estlands lantbruksminister Tiit Tammsaar avgått trots att stölderna inletts före han tillträdde som minister.
Lantbruksminister Tammsaar har betecknat det som en gåta att så stora mängder spannmål kan försvinna utan att de ansvariga kan lämna en vettig förklaring. Skandalen har väckt stor uppmärksamhet med tanke på att Estland inom kort ansluts till EU.
Minister Tammsaar har inlämnat sin avskedsansökan till premiärminister Juhan Parts. Fyra personer vid spannmålsförrådet i Rakvere har häktats. Den stulna spannmålen motsvarar en tredjedel av Estlands säkerhetsreserv. Enligt Tammsaar kan stölderna ha pågått ända sedan år 2000.
I en rapport till premiärminister Parts anhåller Tammsaar om ett anslag på 1,3 miljoner euro för att fylla lagret på nytt. Han föreslår att så mycket spannmål som möjligt ska köpas från årets skörd och så litet som möjligt ska säljas. Dessutom föreslås omfattande förbättringar i spannmålslagrens säkerhetsarrangemang.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab