Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 28.4.2024
 Grattis Ture
26.3.2004 / LF
USA rustar upp mot livsmedelsterror
Flygfält kan skyddas mot terrorister genom massiv bevakning. Åkrar och ladugårdar är svårare att bevaka. Amerikanska experter varnar för terrorangrepp genom spridning av smittosamma växt- och djursjukdomar.
I USA förbereder man sig för terrorangrepp mot livsmedelsproduktionen. Bush-administrationen avlät för en månad sedan ett direktiv för bekämpning av agroterrorism. När den stora mul- och klövsjukeepidemin för tre år sedan bröt ut i Storbritannien kopplades underrättelsetjänst, militär och säkerhetsmyndigheterna in. Ett av de spår som de brittiska utredarna följde var misstanken om en terrorattack. Lyckligtvis kunde man snart avskriva teorin.
Säkerhetsexperter världen över varnar emellertid för terrorangrepp mot lantbruket. Sådana angrepp skadar visserligen inte människor, men de ekonomiska konsekvenserna kunde bli förödande. Redan en MKS-smittad ko kan förorsaka miljardförluster.
Fågelinfluensa i fem delstater och ett BSE-fall har stoppat stora delar av den amerikanska lantbruksexporten. Det handlar om sjukdomar som har uppstått på naturlig väg men visar samtidigt hur sårbart lantbruket är mot avsiktliga sabotage.
Regeringen framhåller att ett angrepp på livsmedelskedjan skulle få omfattande konsekvenser. Livsmedelssektorn motsvarar cirka tio procent av den årliga produktionen i landet. Trots att bara tre procent av befolkningen är sysselsatta inom själva primärproduktionen, arbetar en av åtta amerikaner i yrken som är direkt beroende av lantbruket.
Ett sabotage mot livsmedelsproduktionen skulle snabbt sprida sig till stora delar av den amerikanska ekonomin. I slutändan berörs alla konsumenter, heter det i direktivet.
Homeland Security påminner om att ett enda BSE-fall hittills har förorsakat förluster på tre miljarder dollar.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab