Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 27.4.2024
 Grattis Engelbrekt
19.3.2004 / LF
EU-kommissionen håller fast vid minskande övergångsstöd
Även om EU-kommissionens svar på Finlands anhållan om fortsatt stöd till södra Finland enligt artikel 141 innebär ett godkännande, håller kommissionen fast vid att stödet ska vara ett minskande övergångsstöd. Kommissionens svar innehåller en skrivning om en eventuell fortsättning efter 2007, men att förverkliga den fortsättningen blir knappast lätt.
EU-kommissionens svar, som kom på tisdagskvällen efter lång väntan innebär ett godkännande av stödprogrammet enligt artikel 141 för A- och B-områdena till och med 2007. Godkännandet innebär att nivåerna på det nationella stödet för husdjur, växthus och lagring av grönsaker på A- och B-områdena, som Finland anhöll om i november, är garanterade.
Det igen betyder bland annat att nivåerna i årets stöduppgörelse - som producenterna för övrigt valde att inte godkänna - torde hålla. MTK valde att godkänna själva 141-lösningen, medan SLC valde att inte göra det.
Vad gäller en fortsättning på 141-stödet efter 2007 heter det i svaret att kommissionen kommer att bedöma en sådan begäran från Finland mot bakgrund av artikel 141. Kommissionen kommer också att fatta beslut om vilka stödnivåer och villkor som ska tillämpas efter 2007. Det sker på grundval av en utförlig rapport som Finland ska lämna in före den 30 juni 2006 "och annan relevant information samt med hänsyn till utvecklingen av gemenskapens politik och de nya program för landsbygdsutveckling som är i kraft efter 2006".
Den rapport som Finland måste lämna in ska täcka alla berörda åtgärder och sektorer "inbegripet en bedömning av åtgärdernas resultat dels när det gäller att lösa allvarliga problem, dels när det gäller att integrera de finländska jordbrukarna i den gemensamma jordbrukspolitiken".
I och med kommissionens svar godkänns också de nya investerings- och startstöden på A- och B-områdena. Det torde betyda att motsvarande stöd kommer att godkännas också i det nordliga stödet enligt artikel 142.
I sitt svar godkänner kommissionen vidare att miljöstödets tilläggsdel införs. Det här stödet ersätter det tidigare nationella växtodlingsstödet på A- och B-områdena. På C-området utgör det tidigare nationella växtodlingsstödet numera en del av det nordliga stödet.
Det högsta tillåtna beloppet för miljöstödets tilläggsdel är 60 miljoner euro i år och 55 miljoner de kommande åren under den period som tilläggsdelen får utbetalas. Miljöstödets tilläggsdel upphör i likhet med hela uppgörelsen enligt kommissionens svar efter 2007.
Utöver den utförliga rapporten i juni 2006 ska Finland komma med en årlig rapport över tillämpningen av miljöstödets tilläggsdel.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab