Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 27.4.2024
 Grattis Engelbrekt
19.3.2004 / LF
Jordbrukarna skeptiska till korta miljöstödsförbindelser
På jordbrukarhåll är man nu oroad på grund av statens strävan att teckna två- och ettåriga miljöstödsförbindelser för jordbrukare vars förbindelser går ut nästa år eller 2006, så som det framgår av texten till regeringens budgetramar för de kommande fyra åren. Följden skulle bli att de flesta miljöstödsförbindelserna i praktiken upphör när den nya finansieringsperioden för miljöstödet inleds 2007.
Det finns en risk att EU:s finansieringsandel, som i dagens läge är 55 procent i medeltal, kommer att minska under den kommande finansieringsperioden bland annat på grund av de nya medlemsländernas behov, och då är frågan hur mycket finska staten är beredd att skjuta till i nationella medel.
Producenterna föredrar att man håller fast vid avtal för fem år åt gången, så att det finns en viss säkerhet också in i den nästa finansieringsperioden. Innehållet i miljöstödet för år 2005 och 2006 ska göras upp nu under våren.
I texten till budgetramen heter det i alla fall att "miljöstödsavtalet med odlarna görs i enlighet med inkomstavtalet i nuvarande nivå för kommande perioder". I klartext torde detta handla om en framtida årlig finansieringsnivå på 320 miljoner euro.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab