Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 27.4.2024
 Grattis Engelbrekt
19.3.2004 / LF
100 gårdar i Nyland kan tvingas vänta på sina stödpengar
Den nyländska TE-centralen har slagit larm om bristande resurser som kan ha till följd att 100 gårdar tvingas vänta på stödet i år. Enligt ministeriet borde omfattningen av övervakningen emellertid bli ungefär den samma som 2003.
- Vi kan inte acceptera att gårdarna ska vänta på stödutbetalningarna till nästa år, säger NSP-ordföranden Thomas Blomqvist.
Ännu under den här veckan skickar TE-centralernas landsbygdsavdelningar in sina årliga rapporter om situationen. De har tid på sig till och med i dag fredag.
- Vi skickade in vår övervakningsplan till jord- och skogsbruksministeriet för en vecka sedan, berättar chefen för den nyländska TE-centralens landsbygdsavdelning Olavi Nieminen. Där konstaterar vi att vi har en brist som motsvarar 360 dagar. Det betyder att vi behöver 4 anställda till från början av juni till slutet av året. Får vi inte det riskerar 100 nyländska gårdar att bli utan stödpengar nu i år. Det är ett stort problem för gårdarna och jag undrar dessutom vad EU-kommissionen skulle säga om att vi inte har resurser att uppfylla våra övervakningsskyldigheter.
- Vår ståndpunkt är klar, vi kan inte acceptera det här, säger NSP-ordföranden Thomas Blomqvist som representerar de svenska producenterna i den nyländska TE-centralens odlarråd.
Problem uppstod också i fjol i Nyland, bland annat som en följd av fjärrkontrollen och redan då tvingades många jordbrukare vänta till december på sitt stöd.
- Det ser nog ut som om det finns för litet personal i Nyland, säger Thomas Blomqvist. Vi kommer för vår del att använda de möjligheter att påverka vi har för att uppnå de nödvändiga förbättringarna.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab